top of page

De kracht van symboliek in volksverhalen en mythologie


*Animisme, galanterie (hoffelijkheid) en het delen van voedsel zijn oude Keltische en Germaanse symbolische wijsheden, inzichten en gebruiken die in volksverhalen als lessen werden overgedragen.

*(Animisme is het geloof dat alle natuurlijke fenomenen een ‘ziel’ bevatten.)

 

Welke symboliek zou je kunnen halen uit deel 2 van dit Scandinavische volksverhaal?

 

Jesper de hazenhoeder (Jesper Harehyde) – deel 2


 

De volgende dag ging Paul op pad naar het paleis. Spoedig kwam hij aan bij de koning van de mieren en de koning van de kevers die al weer klaar stonden op het slagveld om de strijd van de vorige dag te hervatten. "Kom mee en help me", zei de Mierenkoning. "We verliezen de strijd. Help ons en misschien kunnen we jou ook behulpzaam zijn een van deze dagen". “Dat doet er niet toe”, antwoordde Paul. "Je zult vandaag meer verliezen lijden. Ik heb betere dingen te doen dan me met jouw oorlog te bemoeien".


Paul liep verder en kwam al snel dezelfde oude vrouw tegen. “Goedemorgen”, begroette ze, “wat heb jij in jouw mandje?”

"Sintels", zei Paul, die net als zijn broer Peter vond dat ze een lesje in beleefdheid moest leren. "Goed, goed", riep de vrouw hem toe, "sintels zullen het zijn". Paul negeerde de vrouw, maar dacht weer aan haar woorden toen ook zijn parels voor de koning en zijn hofhouding veranderden in sintels. Net als Peter, was hij als de wiedeweerga weer thuis en keek beteuterd toen hem werd gevraagd verslag te doen over zijn koninklijke ontmoeting.


De volgende ochtend brak aan. Jesper, de jongste zoon, stond klaar met zijn mandje parels om zijn beurt op geluk te beproeven. Zijn broers plaagden hem en zeiden een beetje neerbuigend lachend dat Jesper nog sneller terug zou zijn dan zij. Jesper besteedde verder geen aandacht aan hun treiterige opmerkingen en ging snel op weg.

De Mierenkoning en de Keverkoning waren alweer druk bezig met het organiseren van hun troepen. Het leger van de mieren was sterk verminderd in aantal. "Kom mee en help me", zei de Mierenkoning, "anders zullen we totaal verslagen worden. Als je ons helpt kunnen we jou misschien een van deze dagen ook helpen".


Jesper nam de tijd om hierover na te denken. Mieren hadden een goede naam vanwege hun werklust, maar over kevers had hij nog nooit iets positiefs gehoord. Hij besloot het mierenvolk te helpen. Hij stampte met zijn laarzen over het slagveld. De kevers verlieten snel het slagveld. De Mierenkoning en zijn legers namen al snel het terrein in bezit. In de overwinningstoespraak bedankte de Mierenkoning Jesper uitgebreid en deed de belofte om Jesper te helpen wanneer hij in moeilijkheden zou komen te zitten. “Je hoeft alleen maar om mijn hulp te roepen. Waar je ook bent, we zullen het horen.”

Jesper vertelde de koning dat hij het zou onthouden en ging weer op pad.


Ook hij stuitte op dezelfde oude vrouw. “Goedemorgen”, begroette ze, “wat heb jij in jouw mandje?”

“Parels”, antwoordde Jesper. “Ik ben onderweg naar het paleis om de prinses voor me te winnen”. Voor het geval ze hem niet zou geloven, opende Jesper het mandje en liet de parels aan de vrouw zien. “Ze zijn zeker heel mooi”, bevestigde ze, “maar het is maar een eerste stap om de prinses te winnen. Ik zie dat je iets te eten hebt meegenomen? Zou je dat aan mij kunnen geven? Ze zullen je vast wel goed te eten geven op het paleis.”

“Ach, natuurlijk kan je mijn lunch hebben!” Hij gaf het pakketje aan de vrouw en liep bij haar weg. “Wacht”, riep ze hem toe. Jesper stopte ter plekke. “Hier, in ruil voor jouw lunch. Het is niet veel, maar het kan van pas komen”. De vrouw gaf hem een fluitje. “Als je op het fluitje blaast dan keert alles wat je verloren hebt of wat er van je afgenomen is weer terug”. Jesper zag op dat moment het nut van het fluitje nog niet in, maar bedankte de oude vrouw toch hartelijk voor het fluitje.


Toen hij aankwam bij het paleis werd hij meteen voor de koning gebracht. De koning uitte direct zijn bewondering voor de prachtige parels die Jesper had meegebracht. Hoewel de koning zeer onder de indruk was, zat het hem niet lekker dat ze door een doodgewone vissersjongen waren aangeboden. Dat was niet het soort schoonzoon dat hij voor ogen had. Hij deelde zijn zorgen met de koningin. “Ach, maak je niet druk," zuchtte ze, "maak de volgende taken gewoon zo moeilijk dat hij ze niet kan voltooien dan ben je zo van hem af.” “Natuurlijk! Dat ik daar zelf niet aan heb gedacht”, knikte hij instemmend.


Jesper mocht die avond aanschuiven bij het koninklijk diner. En later op de avond kreeg hij een grandioze kamer toegewezen voor de overnachting. Hoewel het bed heerlijk was, kon hij de slaap niet vatten. Hij piekerde over de taken die de koning hem zou opdragen. Hij vroeg zich angstig af of hij ze wel kon voltooien. Hij was opgelucht dat de ochtend zich eindelijk aandiende. Hij zou nu snel weten wat er van hem werd verwacht.

 

Einde van deel 2 – Dit is het tweede deel van het volksverhaal. Welke symboliek is je in dit deel opgevallen? De volgende vragen kunnen je daarbij helpen:


·        Waarom werden er kevers en mieren gebruikt in een veldslag ?

·        Waarom een oude vrouw en niet een jonge vrouw?

·        Wat is de symboliek van sintels?


Volgende week verschijnt het derde deel met nog meer symboliek!


Na deel vier, zullen we de symboliek bespreken.

56 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page